Як ставиться УПЦ КП до цигун?

Тут можна БЕЗ реєстрації задавати конкретні запитання, на які хочете отримати відповідь саме від священика

Модератори: ієрей Володимир, Theodotos

Як ставиться УПЦ КП до цигун?

Повідомлення Олександр К. » 11 січня 2010, 17:48

Як ставиться УПЦ КП до занять цигун? Зокрема Чжун Юань цигун (оф. веб-сайт http://www.zyq108.com/). Питаю тому, що мої знайомі, які займаються цигун, - глибоко віруючі православні люди. Ходять в церкву, моляться Богу. Але я знаю, що УПЦ МП однозначно відкидає будь-які духовні практики, йогу і т.д. Передбачаючи чіпляння до слова "духовні" (Я розумію, що священиком це слово сприймається інакше, ніж мирянином.), прошу не чіплятися до слів, а дати чітку відповідь. Бажано обгрунтувати. З повагою, Олександр
Олександр К.

Re: Як ставиться УПЦ КП до цигун?

Повідомлення Ігор » 13 січня 2010, 11:25

Олександре, дякую за терпіння і вибачте що одразу не промодерували ваше повідомлення!

Я особисто не священик, і не певен чи відповість священик на таке питання, особливо не певен що він зможе сказати як до цього ставиться УПЦ КП.

Я особисто можу лишень запронувати почитати мою власну думку на цей рахунок. Мій допис стосувався йоги, але абсолютно все те ж саме стосується і цигун.
Тема в якій ми обговорювали йогу була закрита, та для вас я на кілька днів її відкрив.
Ось вона: viewtopic.php?f=12&t=1208&start=0
"У тебе немає душі. Ти душа. У тебе є тіло." - Клайв Люіс
"You don't have a soul. You are a soul. You have a body." - C.S. Lewis
Ігор
Модератор

Повідомлення: 1247
Ім'я: Ігор

Повідомлення Олександр К. » 13 січня 2010, 13:47

У тій гілці, яку ви, Ігоре, процитували, мова йде дещо про інше. Йогу звели до фізичних вправ і все. А про ідеологію боїмося говорити чи що?
Моє питання звучить так:
Православ'я і цигун: шляхи різні - ціль одна?
У Києво-печерській Лаврі самозабальзамовані святі, в Китаї так само бальзамуються тіла майстрів цигун.
Православні священики лікують хворих, так само як і українські народні цілителі і майстри цигун.
Ціль православної людини - стати праведником (може навіть святим) шляхом добрих вчинків, самопожертви, приборкання бажань та молитви. Ціль людини, яка займається цигун - теж стати праведником (може навіть святим) шляхом добрих вчинків, самопожертви, приборкання бажань та певних вправ.

То якщо ціль одна, чи не варто використати всі методи для одержання результату? Я розумію, в кожного свій шлях, але не можна відкидати все інше, не важливо, що воно приносить користь, але не збігається з нашими переконаннями. Це звужує наш світогляд.

Практикувати цигун по суті - це ніби м'язи качати, тільки це стосується енергії, а не м'язів.
До речі, чи визнає українська православна церква існування в людському тілі каналів, по яких тече енергія?

Церква теж розвивається. Проходить історичні етапи в своєму розвитку, міняє своє ставлення до держави, наприклад. Світ міняється, і треба іти в ногу з часом. У Японії цигун викладають у всіх школах замість фізкультури. То ж чи не варто українській православній церкві, наприклад, визнати цигун корисною справою?
Олександр К.

Повідомлення Віктор Чмель » 13 січня 2010, 23:14

Я теж не священник, але напишу свої міркування.
Якщо коротко, то я б зі східних психофізіологічних практик взяв би лише "фізіологію".

Трохи довше. Христос сказав, що "Я дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене."(Iван.14:6).
Цигун не має християнських коренів наскільки я знаю зі своїх юнацьких захоплень східними бойовими мистецтвами, отже нічого про Христа не знає, а також про таїнства: хрещення, вінчання, миропомазання, священство, ... і саме головне - причастя. Виникає питання чи можна там спастися? Адже саме це є метою життя християнина, а не розширення світогляду. В Писанні написано, що люди які не знають Христа на Страшному суді будуть судутися за їх власними законами, але ми то про Нього знаємо, ваші знайомі теж, тому у нас такої можливості вже не буде.

Вирішуйте, що вам насправді треба.

З приборканням бажань, я теж не дуже згоден, у мене їх чомусь все більше і більше з роками і я не вважаю це поганим, бо бажання то у мене благі і переважно пов'язані з розвитком місії церкви в цьому світі.

Коли я чую слово "енергія, енергетика" у прикладенні до духовності, то це для мене яінв ознака езотерики, внутрішній фільтр далі цю інформацію не пропускає. Може в Міненергетики допоможуть ;)

Ще приклад з життя: один знайомий священник, коли вже був православним, але ще не в сані достатньо потужно займавя карате, все йому давалося граючи. Потім одного разу визиває його тренер, який знав про його православну віру і каже прямим текстом: "А для того, щоб рухатися далі в карате, тому треба відректися Христа". Не слабо да? Хоча, коли я ходив на карате мені такого не казали, але в одному випадку тренери були молоді хотіли побільше грошей, а в іншому тренером був колишній КДБшник, що в духовність не вдавався.

Більш грунтовні міркування ніж ви зможете прочитати на форумах можна почитати в брошурі А.Р.Комлев "Боевые искусства востока. Православный взгляд". Автор достатньо довго займався східними бойовими мистецтвами, серйозно вивчав літетаруру про них. Тому його думка авторитетна.

Схожі обговорення:
http://www.cirota.ru/forum/view.php?subj=48787
http://www.liveinternet.ru/showjournal. ... tagid=1274

P.S.: Ігор мабуть не писав про духовність йоги, тому, що там немає чого обговорювати і так зрозуміло, що це чуже для християн, що вже всі засоби для спасіння мають в Церкві. Залишилося тільки їх використовувати.
Помилуй мене, Боже, я ж бо слабий! /З таїнства Соборування/
Віктор Чмель
Адміністратор

Повідомлення: 1367
Ім'я: Віктор
Прізвище: Чмель
Ім'я по-батькові: Васильович

Повідомлення Ігор » 14 січня 2010, 10:01

Олександр К. написав:Православ'я і цигун: шляхи різні - ціль одна?

Ні Олександре, в цигун и православ’ї і шляхи різні, і ціль різна!
В цигун ціль самопізнання і шлях через самопізнання.
В православ’ї ціль обожнення і спасіння, і шлях через пізнання Бога.

На перший погляд, для неосвідченої людини, може здатись що ціль одна, та насправді цілі різні.
Ціль цигуна пізнати себе і вдосконалити себе, підняти себе на вищу ступінь розвитку, розвитку фізичного, морального (не певен на рахунок духовного, оскільки не розумію про яку саме духовність в данному випадку може іти мова).
Шлях же православ’я, це усвідомлення своєї недосконалості і намагання врятувати свою душу через виконання заповідей і через таїнства.

Ті хто займаються цигуном і йогою розвивають в собі (в своєму тілі і розумі) надвластивості які недоступні звичайній людині. А ті хто займаються православ’ям, отримують дар від Бога. Вони для цього не роблять ніяких особливих вправ.
Ігор
Модератор

Повідомлення Олександр К. » 14 січня 2010, 10:46

Ігоре, наскільки я зрозумів з Ваших слів, надприродні здібності (дар від Бога) можна отримати двома шляхами: вправами цигун і православною молитвою. І якщо використовувати ці здібності на користь людям, служити людям (а це значить служити Богу), то яка різниця, яким чином ці здібності отримані - наполегливими вправами чи наполегливою молитвою?
Олександр К.

Повідомлення ієрей Володимир » 14 січня 2010, 16:58

Мир всім! Дозвольте і мені долучитись до даної теми. Говорити від імені всієї Церкви я не маю компетенції, тому що я простий священик і брати таку відповідальність не по моїй мірі. А моє ставлення, можливо, буде комусь корисним:
Не буде новиною для багатьох, що тіло живиться всім тим, що потрапляє до шлунку. І для того, щоб їжа тілесна засвоїлась з користю для тіла, треба дотримуватися певних правил приймання їжі. Є багато різних національних кухонь, і якщо продукти з різних кухонь безглуздо перемішати в своєму шлунку, то реакція організму буде всім відомою... Це порівняння, на мій погляд, вдало підходить і до їжі духовної. Є багато релігій і практик, але для того, щоб не сталось в голові того, що буває від неякісної їжі в шлунку, треба дотримуватись відповідних законів засвоєння духовних знань і не експериментувати з наслідками. Це погано закінчується часто ще в земному житті, про вічність я взагалі не говорю. Раджу дослідити уважніше відношення до подібних "практик" Святих Отців, зокрема Макарія Великого, Ігнатія Брянчанінова та інших. Їхній авторитет є безсумнівним для кожного православного християнина. Думка ж сучасників часто підводить в цьому питанні. Хто має інтерес до святоотцівського спадку, той не буде відчувати тісноти в православній вірі і не буде впадати в свавілля ототожнення православної духовної практики і іновірними практиками. На закінчення наводжу слова макарія Великого з "Добротолюбія":
Все разумные сущности, разумею ангелов, души и демонов, Создатель сотворил чистыми и весьма простыми. А некоторые из них совратились во зло, это произошло с ними от самопроизвола: потому что по собственной своей воле уклонились они от достодолжного помысла.
Слава Богу за все!
ієрей Володимир
Священнослужитель

Повідомлення: 80

Повідомлення Ігор » 14 січня 2010, 17:47

Олександр К. написав:Ігоре, наскільки я зрозумів з Ваших слів, надприродні здібності (дар від Бога) можна отримати двома шляхами: вправами цигун і православною молитвою. І якщо використовувати ці здібності на користь людям, служити людям (а це значить служити Богу), то яка різниця, яким чином ці здібності отримані - наполегливими вправами чи наполегливою молитвою?

Ні Олександре, Ви не правильно зрозуміли.
Наприклад фізичну силу можна отримати ходячи в тренажерний зал і "качаючи" мязи, а можна отримати надсилу від Бога (без фізичних вправ).
Перший шлях немає нічого спільного з Богом, другий шлях немає нічого спільного з фізичними вправами.
Те ж саме на мою думку з цигуном і православ’ям.
Ігор
Модератор

Повідомлення Pinguin » 14 січня 2010, 22:41

Зауважу, що богослів"я УПЦ КП і УПЦ МП ідентичне, так само як і всіх помісних Православних Церков, тому офіційну думку УПЦ КП питати нема сенсу, питайте просто православну.

Те, що люди ходять в церкву, регулярно моляться і т.д., нажаль, ще не означає їх надзвичайної православності (я не про ваших знайомих конкретно, серед моїх особистих такі також є). Православна людина живе в Церкві, а не ходить туди, тобто живе тими цінностями, які сповідує Церква. Якщо людина ходить в ПЦ і одночасно займається неправославними практиками типу цигун, це ні в якому разі не означає, що між ними є щось спільне, просто відвідування церкви в такому випадку проходить без духовної користі, людина чує і отримує, але не засвоює і не виконує.

Зокрема, ієрей Володимир дав хорошу відповідь.
Катруся 8.12.2007
Костик 30.05.2009
Pinguin
Твердий Горішок

Повідомлення: 2259
Ім'я: Ірина
Прізвище: Мартинюк
Ім'я по-батькові: Станіславівна

Повідомлення Олександр К. » 15 січня 2010, 12:22

Дякую за змістовні однозначні відповіді. Дайте посилання в Інтернеті, де можна почитати Макарія Великого та ін.
Олександр К.

Повідомлення ієрей Володимир » 09 березня 2010, 20:29

Олександр К. написав:Дякую за змістовні однозначні відповіді. Дайте посилання в Інтернеті, де можна почитати Макарія Великого та ін.

Мир всім! Праці Макарія Великого можна знайти в 1-му томі "Добротолюбія". Повне зібрання "Добротолюбія" я зкачав з "Библиотеки православного миссионера" на сайті http://www.kuraev.ru

Останній раз піднімалось Anonymous на 09 березня 2010, 20:29.
Слава Богу за все!
ієрей Володимир
Священнослужитель

Повідомлення: 80

Повернутись в Запитання священику

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей

Тут спілкуються українською