Чин приєднання Свідків Єгови до Православної Церкви

Тут обговорюємо усі теми, що стосуються інших конфесій

Модератор: Віктор Чмель

Правила форуму
"6. Для більшої відповідальності під час дискусій в підфорумі "Апологетика" учасники повинні в своєїму профілі прописати справжні ім'я і прізвище." viewtopic.php?f=6&t=518

Чин приєднання Свідків Єгови до Православної Церкви

Повідомлення Філарет » 15 лютого 2010, 14:53

Пожалста, исправьте тему на укр, нет шрифта)
(неплохо бы чин на украинский перевести)
ЧИН ПРИСОЕДИНЕНИЯ СВИДЕТЕЛЕЙ ИЕГОВЫ.

Каноническая справка.

Общество "Свидетелей Иеговы" основано в 1870 году Ч.Расселом и придерживается крайних арианских воззрений, близких аномейству (евномианству). В согласии с 7 правилом II Вселенского собора, члены этого общества, не имевшие православного Крещения присоединяются к Церкви как язычники. "В первый день делаем их христианами, во второй оглашенными, потом в третий заклинаем их,с троекратным дуновением в лице, и во уши: и тако оглашаем их, и заставляем пребывати в Церкви, и слушати Писания, и тогда уже крещаем их." Но перед чинопоследованием Крещения они обязаны отречься от всех своих заблуждений. Порядок присоединения должен регламентироваться епархиальным архиереем. Он, в соответствии с постановлением Святейшего Синода (1840.II.20), может разрешить присоединение сектантов через Крещение и без испрашивание каждый раз на то разрешения. Лица принявшие Крещение в Православной Церкви и затем совращенные в секту должны также пройти чин присоединения, а затем, по правилу св.Мефодия патриарха Константинопольского, над ними читаются "Молитвы очистительные о от отвержения обращающихся ко истинней вере", и они сподобляются благодати св.Мира. Так как это действие относится к разряду публичной исповеди, то оно может совершаться лишь архиереем или с его благословения (Карф.пр.6,7).

ЧИНОПОСЛЕДОВАНИЕ.

Архiерей или iерей, приходящаго да испытаетъ, како разумеетъ ученiе Свидетелей Iеговы: таже покажетъ ему отличiе онаго отъ ученiя Православныя Церкве.

По довольнемъ же испытанiи и наставленiи, повелитъ ему исповедати вся грехи, елики отъ юности своея памятствуетъ. Разрешения, по исповеди, не подаетъ ему. Въ часъ же присоединенiя поставляетъ его при входе въ церковь. Архiерей, одеянъ въ мантiю, епiтрахiль, омофоръ и мiтру, или iерей, одеянный въ епiтрахiль и фелонь, станетъ близь церковныхъ дверей, и желающаго быти православнымъ хрiстiаниномъ вопрошаетъ:

Хощеши ли отрещися отъ погрешений и неправостей глаголемыхъ свидетелей Иеговы ?

Ответъ: Хощу.

Вопрошение: Хощеши ли приити въ соединение веры православно-кафолическия ?

Ответъ: Хощу.

Тогда предстоятель благословляетъ его, глаголя:

Во имя Отца, и Сына, и Святаго Духа, Аминь.

И возложивъ руку на приклоненную главу его, диакону рекшу: Господу помолимся, и клиру: Господи, помилуй, чтет молитву сию:

Господи Боже истины, призри на раба Твоего (имя), ищущаго прибегнути ко святей Твоей православней Церкви и подъ кровомъ Ея сохранитися. Обрати его отъ заблуждения прежняго пути его ко истинней яже въ Тя вере, и подаждь ему благодать, еже ходити въ заповедехъ Твоихъ. Да будутъ очи Твои взирающе на него милостию выну ,и уши твои, еже слышати гласъ моления его, и тако да сопричтится ко избранному Твоему стаду. Тя бо поютъ вся силы небесныя, и Твоя есть слава, Отца и Сына и Святаго Духа, во веки вековъ. Аминь.

По молитве сей, вопрошаетъ приемлимаго:

Отрицаешся ли ты безбожнаго учения, что Господь нашъ Иисусъ Христосъ есть тварь, и до вочеловечения былъ архангеломъ Михаиломъ, а не есть единородный Сынъ и Богъ, единосущный Отцу?

Ответъ (далее "О"): Отрицаюся и анафематствую думающихъ тако.

Вопросъ (далее"В"):Отрицаешся ли ты бесовскаго учения, яко Дух Святый есть некая безличная сила иносущная Отцу и Сыну, а не есть личный истинный Богъ, отъ Отца исходящий?

О.Отрицаюся и исповедую, яко верующимъ тако нестъ прощения, по слову Христову, не въ семъ веце, не въ будущемъ.

В.Отрицаешися ли ты скудоумия говорящих, яко Бог слышит лишь обращающихся к Нему с именем "Иегова"?

О.Отрицаюсь.

В.Отрицаешися ли ты ереси, яко Христос воскрес лишь духовно, а не в том теле, в немже и пострадал?

О.Отрицаюсь.

В.Отрицаешися ли ты заблуждения, что души людей после смерти засыпают, а не есть бессмертны по дару Божию?

О.Отрицаюсь.

В.Отрицаешися ли ты ереси, говорящей будто Второе Пришествие Господне уже было, а грядет некое "тысячелетнее царстово"?

О.Отрицаюсь.

В.Проклинаешь ли ты лжеучителей Рассела, Рутерфорда, Франца и все их хуления, изрыгаемые против Бога в Троице славимого и Его Святой Православной Церкви ?

О.Проклинаю и анафематствую. Общения с подобными сим лжеучителями имети впредь не буду.

В.Желаеши ли убо соединитися Святей, Православней, Кафоличестей, Восточней Церкви?

О.Желаю от всего моего сердца.

В.Веруеши ли, и како, во Единаго Бога, в Троице славимаго, и поклоняешися ли Ему?

О.Верую во Единаго Бога, в Троице славимаго, Отца и Сына и Святаго Духа, и покланяюся Ему.

И сотворив земной поклон, чтет символ веры.

Посем предстоятель глаголет:

Благословенъ Богъ, просвещаяй всякаго человека, грядущаго въ мiръ.

И присоединяемого вопрошает:

Обещаешися ли Священное Писание по истолкованию, еже предаша нам Отцы и Учителие Церковнии, и еже собержит Православная Церковь, испытовати и уразумевати?

О.Обещаюся и потщюся.

В.Веруеши ли ты, что Господь Иисус Христос есть истинный Бог и Сын Божий по природе, а не по усыновлению, единосущный Отцу и Духу, и родившийся из сущности Отца прежде всех веков?

О.Так верую и исповедую, и воздаю Ему боголепное поклонение.

В.Веруеши ли, яко Бог Сын, не отлучаяся от Отца, поистине стал совершенным Человеком из тела и разумной, бессмертной души и исповедуеши ли Его Единым по Ипостаси в двух природах познаваемой?

О.Так верую и исповедую.

В.Веруеши ли ты, что истинный Бог наш Иисус Христос воистину воскресил Свое пречистое Тело, Которое и принес в искупительную Жертву Святой Троице на Кресте, и избавил нас Своею смертию и воскресением от греха, проклятия и смерти?

О.Так верую и исповедую.

В.Веруеши ли в Духа Святаго, Личнаго Бога, исходящаго от Бога Отца прежде всех веков, несотвореннаго, Самовладычнего и поистине Сущаго, единосущнаго Отцу и Сыну?

О.Так верую и поклоняюся Ему.

В.Веруеши ли ты, что души людей по смерти пребывают в сознательном ожидании всеобщаго воскресения и праведнаго мздовоздаяния?

О.Так верую.

В.Веруеши ли в грядущее Второе Славное пришествие Господа Иисуса Христа, когда явится Он телесно во славе Своей, воздаст каждому по делам Его и царствию Его не будет конца?

О.Так верую и ожидаю Его Страшнаго Суда, когда праведники наследуют жизнь вечную,а грешники - нескончаемое мучение.

В.Обещаеши ли иконы святые, в Православной Церкви принимаемые, по разуму Ея почитати, относя чествование им к первообразному, ими изображенному?

О.Обещаю чествовати, как в Православной Церкви заповедано.

В.Веруеши ли ты, что Дева Матия, родившая Христа Бога нашего, есть Приснодева и воистину Богородица, и того ради достойно есть почитати Ея, как честнейшую херувим и высшию сил бесплотных, и поклонятся Ей благоговейно, как первейшей о нас к Богу Ходатаице?

О.Так верую и в молитвах прибегати к Ней потщуся.

В.Веруеши ли ты, яко Крест Господа нашего Иисуса Христа, на нем распятаго, не есть с тех пор орудие проклятия и смертной казни, но спасения и жизни вечной знамение, еже на себе изображающе, сетей вражиих избегаем?

О.Сице о Кресте Господнем верую, и сим спасительным знамением ограждати себе от сетей лукаваго со упованием потщуся.

В.Веруеши ли,яко в Церкви Своей Святей Господь наш Иисус Христос учредил есть седмь таинств, яко необходимых: Крещение, Миропомазание, Причащение, Покаяние, Священство, Брак и Елеосвящение, чрез нихже подаваемою благодатию вернии раби Христовы бывают наследницы вечной жизни?

О.Сице о святых таинствах верую, и оная седмь в Церкви Божией, ко спасению чад Ея, необходимыми исповедую.

В.Веруеши ли ты, что апостоли, мученицы и все святии, ихже наша Церковь чтит и в молитвах призывает, есть воистину угодники Божии, со Христом во Царствии Небеснем пребывают и о нас грешных молятся?

О.Верую, и святых угодников Божиих отныне в молитвах призываю.

В.Веруеши ли ты, что Христос есть Глава Церкви, и Он дал есть пастырям Ея власть вязати и решити грехи человеков, благодатию Святаго Духа, рек апостолом: Приимите Дух Свят. Им же отпустите грехи, отпустятся им:и имже держите, держатся?

О.Верую, и послушание священноначалию церковному обещаю.

В.Сие, что изрек ты, от всей ли души твоей и от всего помышления твоего исповедуеши, не принуждением ли к христианской вере приходиши, и от свободнаго ли произволения желаеши ли присоединитися ко Святей Церкви?

О.Истинно все, что аз изрек, сие исповедую, и содержати до конца жития моего содержати потщуся, нелицемерно ко христианстей вере прихожду и присоединитися ко святей Церкви желаю.

Посем предстоятель подает присоединяемому конец омофора, аще святитель, или конец епитрахили, аще иерей, и глаголет:

Вниди в Церковь Православную, и совершенно отринув заблуждения, в нихже был еси, чти Отца Вседержителя, Сына Его Иисуса Христа, и Духа Святаго, иже от Отца исходит, Троицу единосущную и нераздельную.

И тако введ, поставляет его пред амвоном, идеже на столе положени суть Крест и Евангелие. Идущим же им, поется псалом 66:

Боже, ущедри ны и благослови ны, просвети лице Твое на ны и помилуй ны: познати на земли путь Твой, во всех языцех спасение Твое. Да исповедятся Тебе людие, Боже:да исповедятся Тебе людие вси. Да возвеселятся и да возрадуются языцы: яко судиши людем правостию и языки на земли наставиши. Да исповедятся Тебе людие, Боже, да исповедятся Тебе людие вси. Земля даде плод свой:благослови ны, Боже Боже наш, благослови ны, Боже:и да убоятся Его вси концы земли.

Таже предстоятель повелит ему колена преклонити и глаголет сам стихи сия:

Посли Духъ Твой, и созиждутся, и обновиши лице Земли.

Спаси раба Твоего, Боже мой, уповающаго на Тя.

Буди ему, Господи , столпъ крепости отъ лица вражия.

Господи, услыши молитву мою, и вопль мой къ Тебе да приидетъ.

По изглаголании, диакону рекшу: Господу помолимся, и клиру: Господи ,помилуй, чтет со умилением молитву сию:

Господи Боже Вседержителю, согрешающимъ образы покаяния предлагаяй и заблуждшимъ путь правый показуяй, во еже бы ни единому погибнути, но всемъ мощно бе спастися. Благодаримъ Тя, яко и сему рабу Твоему (имя рекъ) возсиялъ еси светъ познания Твоея истины, и сподобилъ еси его ко святей Твоей Православно-Кафоличестей Церкви прибегнути. Даждь убо ему соединитися оней нелицемерно и невозвратно: сопричти его избранному Твоему стаду:сотвори его сосудъ честенъ и жилище Святаго Твоего Духа, яко да темъ всегда просвещаемь и наставляемь, спасительныя заповеди Твоя нерушимо соблюдетъ, и тако небесныхъ Твоихъ благихъ восприятия сподобится. Ты бо еси Богъ милости и щедротъ и человеколюбия, и Тебе славу возсылаемъ, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки вековъ. Аминь.

По молитве повелевает ему возстати,глаголя:

Стани добре, стани со страхомъ, и предъ Евангелиемъ и святымъ Крестомъ Спасителя утверди данное тобою обещание.

Он же, возстав, речет:

Веру православно-кафолическую, юже ныне добровольне исповедую, целу и ненарушиму даже до конечнаго моего издыхания, Богу помогающу, твердо содержати, и заповеди ея радетельно и радостно исполняти потщуся, соблюдая въ непорочности, елико мощно сердце мое. Во уверение сего моего обещания целую словеса и Крест Спасителя моего. Аминь.

По лобызании, предстоятель глаголет:

Благословенъ Богъ, хотяй всемъ человекомъ спастися и въ разумъ истины приити, сый благословенъ во веки.

Клир: Аминь.

Посем глаголет:

Преклони колена Твоя предъ Господемъ Богомъ, егоже исповедалъ еси, и приимеши оставление греховъ твоихъ.

Преклоншу ему колена и главу, предстоятель разрешает его, сице:

Господь нашъ Иисусъ Христосъ, ключи царствия небеснаго апостоломъ вручивый, и давый имъ и ихъ преемникомъ власть вязати и решити грехи человековъ, чрезъ мене, недостойнаго архиерея (иерея), прощаетъ тя, чадо (имя рекъ), и разрешаетъ от связания клятвеннаго или запрещения, и от всехъ греховъ Твоихъ. И азъ, данною мне от Него властию, присоединяю тя ко православней Церкви и привожду ко общению божественныхъ Таинствъ церковныхъ, и благословляю тя Именемъ Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь.

Посем аще некрещен есть в Церкви, сподобляется честной купели, аще же крещен миропомазуется по чину святаго Мефодия об приходящих от отступления. И абие посем приступает ко святейшему Причащению.
[color=#0000FF][b]Ніколи так не було, щоб ніяк не було. Завжди так було, щоб якось та було.[/b][/color] (Яр. Гашек)
Філарет
Тугий бутончик

Повідомлення: 65
Ім'я: Володимир

Re: Чин приеднання до ПЦ для Свидкив Еговы

Повідомлення Alex1 » 10 березня 2010, 13:14

Придумали, як приєднати Свідків до ПЦ. Хочеться спитати, чи багато таких випадків було, коли застосовували дану процедуру? Чому питаю, бо я є Свідком Єгови, і читаючи таке, здивувався. Ви вважаєте Свідків людьми, які нічого не розуміють що роблять,не думають ні про що, яких заставили ними бути, яких обманули і використовують, і т.д? А не подумали про те, чому вони мають свої переконання, що їх побудило стати Свідками? Я розумію, що у вас мало любові до Свідків, але це не значить ставитися до них як до засуджених Богом. Для того, щоб щось стверджувати, потрібні обгрунтування, докази, факти, а не просто бажання визнання своєї правоти. Я так пишу, бо почитав дещо на цьому форумі і бачу, яку лють деякі учасники мають до Свідків. Тому зразу постає запитання: так личить робити християнам? Чи Ісус навчав когось ненавидіти? Навіть ворогів?
Пишете про приєднання Свідків до ПЦ. Але чому вони свого часу вийшли з ПЦ і далі виходять? Мабуть є причина того. Або чому я вийшов в свій час, і вже 15 років належу до Свідків? Також є причина,і можу сказати. Справа в тому, що багато людей, які ходять до будь-якої Церкви не мають чіткого уявлення про спосіб поклоніння Богу. Я не хочу нікого образити, але я, в свій час ходячи до церкви, нічого не розумів, і зараз багато людей не розуміють. Ні, вони знають, коли яке свято, піст або ще щось, але про те, що Бог приймає, а що ні,не знають.Не мають чіткого уявлення про майбутнє життя, про смерть, про воскресіння. Бути наприклад католиком , православним або іншим, це не тільки відзначання всіх дат, але і виконання Божих вимог. Як приклад, потрібно виявляти братерську любов до всіх без винятку, про що я вже писав, а не думати, як нашкодити Свідкам. Все, що робити, написано в Біблії. Всі вчення ясні і зрозумілі. Немає нічого туманного і важкого. Немає ніяких тайн і секретів від Бога до нас, людей. Для того Бог нам і дав Біблію, щоб ми все знали, а не придумували щось інше. Мені в свій час показали правдиві вчення в Біблії, і я зрозумів. І якщо я до того часу тільки рахувався християнином, то після того став ним, тому що християнство- це наслідування способу життя і дій Ісуса Христа, а не тільки задоволення своїх власних бажань. Ви подивіться, що робиться зараз в світі, і хто це робить,- чи не ті, хто називає себе християнами? Я не про всіх,звичайно. Свідки дотримуються Біблії та уникають справ цього світу, маю на увазі матеріалізм, блуд, пияцтво, нецензурну лайку і т.д. То може за це вони не сприймаются людьми? Ми цьому не дивуємося тому що як і говорив Ісус Христос, ми мусимо постраждати, як і він сам постраждав. За те, що Ісус проповідував і навчав,за те його і стратили. Варто задуматися над цим. А той процес, який ви написали вище про відречення від віри Свідками нагадує процес під час Відчизняної війни, коли нацисти в концтаборах давали на підпис Свідкам , які туди попали за свою віру документ, в якому Свідки могли поставити підпис на знак зречення Бога і його вчень і одразу вийти на волю. Але майже ніхто цього не зробив, і дуже багато Свідків стратили. Чому вони не підписали? Тому що мали міцну віру. Так само і сьогодні, попри заборони і нелюбов число Свідків постійно тільки зростає. Це про щось говорить.
Прочитайтебудь-ласка Івана 15:17—16:3
Alex1
Зелений паросток

Повідомлення: 4

Повідомлення Pinguin » 18 квітня 2010, 20:41

Алекс, вірують і біси, як сказано в Біблії, інше діло в що і в Кого вірують. Да, віра може бути і міцна, але це зовсім не свідчить про її істинність.

На форумі є різні люди, які знаходяться на різному духовному рівні і зовсім різного віку, тому і їх засуджувати не будемо за вчинки і переконання, які (і на мою скромну думку) не лічать християнам, але є їхнім особистим вибором.
Катруся 8.12.2007
Костик 30.05.2009
Pinguin
Твердий Горішок

Повідомлення: 2259
Ім'я: Ірина
Прізвище: Мартинюк
Ім'я по-батькові: Станіславівна

Повідомлення Віктор Чмель » 28 квітня 2010, 19:52

Alex1 написав:Хочеться спитати, чи багато таких випадків було, коли застосовували дану процедуру?

Алекс, я думаю, що якщо вже дійшли до складання окремого чину, то точно було для чого.

А більш глобально. В Інтернеті багато літератури на цю тему і від колишніх свідків і від "позбавлених спілкування". Напр. тут http://www.watchtower.times.lv/special/special.htm
Там є і факти і аргументи. Було б бажання вчитатися.
Особисто вам, як це не дивно, я побажаю бути максимально активним в своєму служінні в своїй церкві. Бо саме тоді ви отримаєтє доступ до більшої к-ті фактів для аналізу і роздумів.

Приклад з мого життя.
Був у мене гарний друг Віталій. На останньому курсі нашого спільного навчання його дружина стала свідком, він почав тіпа пошук в питання віри, а насправді, трохи знаючи ситуацію в їх родині - просто підпав під вплив дружини, і теж став свідком. Далі ви знаєте, що є така улюблена тема у свідків "про гріховність святкування днів народжень". Я теж думаю, що християнину більш доречно святкувати іменини (день хрещення), але фактично святкування дня нароження для багатьох і багатьох віруючих людей, це аж ніяк не бажання слави, гордості, тощо, а просто привід зібрати друзів, рідних, знайомих. Ну, ви мабуть зрозуміли, сум цього оповідення - зараз у мене вже немає друга, бо він просто не відгується на запрошення. А раніше, тоді коли ще приходив, то не міг говорити ні на жодну тему, а тільки про те свою віру, конференцію, збори. І навіть коли жоден з його друзів не питав про це, він сам починав з питання "А як ви ставитеся до свідків Єгови?". І це при тому, що все те коло спілкування було християнським, тобто було багато про що поговорити. Жодне з піднятих в ході розмов питань він не міг обговорювати, якщо на цю тему нічого не було написано в "Вартовій вежі" чи "Пробудись". Я думаю, це явна ознака зобмування. Православ'я ж, на мою думку, вчить людей думати, перш за все.

Ті свідки які до мене чеплялися в метро, переходах, тощо не були обізнані з елементарними питаннями історії церкви. І після декількох хвилин розмови поспішали втекти під будь-яким приводом.

Ви пишете, що вийшли з ПЦ, бо ходячи в неї чогось там не зрозуміли. Ну, так треба було сісти на м'яке місце відкрити книги і вчитися, або піти в відповідну школу, курси в вашому місті. Просто ходячи в церкву і стоячи там ви не отримаєте комплексних знань, а скоріше вже готовий досвід віри і життя з Богом, Його таїнства. Проте ви не вивчите вповні Святе Письмо, Історію Церкви, Аскетику, тощо. Просто читаючи Біблію (Православну книгу між іншим) ви не знайдете відповіді на всі питання, інакше не збиралися б Вселенські собори і не проводили довгі полеміки стосовно того чи іншого догмата віри. Не все в житті так просто, як хочуть показати свідки. А пропаганда простоти - це, вибачте, якраз явна ознака секти. "Менше думай, все просто".

Ви пишете, що люди на цьому форумі відчувають лють до свідків, я скажу сам за себе - я відчуваю до них любов, і через це великий сум, що люди заблукали і тягнуть в свою організацю інших.
Помилуй мене, Боже, я ж бо слабий! /З таїнства Соборування/
Віктор Чмель
Адміністратор

Повідомлення: 1367
Ім'я: Віктор
Прізвище: Чмель
Ім'я по-батькові: Васильович

Re: Чин приєднання Свідків Єгови до Православної Церкви

Повідомлення Alex1 » 06 червня 2010, 15:53

Пане Віктор! Вибачте за таку пізню відповідь, я тільки що прочитав ваш коментар. Але ліпше пізно, чим ніколи.
Буду відповідати по-порядку. Спочатку про «позбавлених спілкування» в інтернеті. Написати можна все, що завгодно і кому завгодно. Скажіть, ви впевнені в тому, що це писали «позбавлені спілкування», чи ті, хто ніби то ними є? Я колись переглянув подібний сайт, побачив дуже багато бруду і більше туди не лізу. Знаю, що є багато противників , які будуть писати все що можна і не можна для того щоб Свідків очорнити.Це не нове і не є несподіванкою для нас. Взагалі за роки мого перебування в даній релігії я був свідком багатьох «позбавлень спілкування», але скажу точно, що більшість осіб, яких позбавили, намагалися або намагаються повернутися назад. До тих, кого позбавили, періодично робляться візити, і тому можу сказати, що тих, хто обливає нас брудом немає серед тих, кого знаю. Багато поновилося в організації, є ті, хто приходить на зібрання в надії повернутися, є і ті, хто не повернувся, але вони не пішли кудись в інші релігії. Правда, крім одного чоловіка, але то інша історія. Звичайно, що можуть бути ті, хто був Свідком, а тепер є противником, але це є або ті люди, які не розуміють до кінця, про що говорять, або не дуже здорові, або мають якісь сильні уявні образи на громаду. Ті, хто був нормальною людиною, той боїться Бога і не буде нічого брехати. А вчитуватися в той бруд я не маю жодного бажання . Для тих, хто шукає щось на Свідків, такі сайти – саме то. Вчитуватися краще в Біблію. Бо там правда.
Тепер про історію вашого друга. Можу написати подібну історію, але з іншої сторони, можливо, зі сторони вашого друга, і тоді ви щось можливо зрозумієте.
Був у мене хороший друг, ми дружили змалку. Як то кажуть, пили, гуляли, робили що хотіли (до церкви майже не ходили, хоча святкували все ). Бога не знали, страху не мали. І тут я почав знайомитися з Біблією, і побачив, що таке життя, яке ми з ним вели, засуджується в Біблії. Тобто куріння,пияцтво, неморальний спосіб життя і т.д. Що, я повинен був закрити очі на біблійні вимоги? Крім того, я побачив в Біблії інші речі, тобто певні вчення, які не проігноруєш. Я побачив, що Біблія – це книга від Бога, і захотів дотримуватись її вимог. Звичайно, що про це я почав говорити своєму другу. Але на жаль, він не схотів цього сприймати (як і більшість людей). В розмові з ним я бачив що він і далі хоче отримувати задоволення від того життя, в якому був. То в чому могла бути спільність розмови, коли він говорить наприклад про неморальне життя , а я розумію, що цього не можна? Або коли я чув непристойні жарти? Колись я сам це сприймав нормально, а потім не міг. Само собою, що я тоді посилався на Біблію і показував правильний погляд на ті речі, але йому це не подобалося. Якби я підтримував ті розмови, то тим самим показав би , що згідний з ним. Я не хотів втрачати друга, але теж не маю його, тому що нам не стало про що розмовляти. У нас стали протилежні погляди. Але потрібно було вибирати між Богом і ним.
Ви пишете, що бачили в вашому другові зомбування, але він теж взнав правду і не міг цього стримувати. Це неправда, що без Вартової Башти він нічого не міг говорити. Цей журнал лише допомагає зрозуміти Біблію. Там є посилання на біблійні вірші, які треба знати і розуміти. А коли побачиш в Біблії певні вимоги, то немає куди дітися від того, як не крути. Небагато є людей, які запросто пояснюють прочитане в Біблії, без допомоги, чи не так.
Ви пишете: «Далі ви знаєте, що є така улюблена тема у свідків "про гріховність святкування днів народжень»». З чого ви таке взяли, що улюблена? Якщо Свідків про це питають, то вони відповідають, а самі до вас з цим питанням на вулиці не підійдуть. Ви подумайте ось про що:
Чому Свідки так кажуть? Може вони навмисне хочуть провокувати суперечки, знаючи що весь світ святкує день народження? А може є вагома біблійна підстава для їхньої позиції? Чому би вам не дослідити її? Дуже легко щось робити і не задумуватися над тим. Пишете, це привід зібрати друзів і рідних? Добре. А без приводу не можна? Але ви самі пишете, що це ви так думаєте. А людина може помилятися. Про дні народження, якщо захочете, я вам напишу і поясню чому так.
Ще пишете:» Ті свідки які до мене чеплялися в метро, переходах, тощо не були обізнані з елементарними питаннями історії церкви. І після декількох хвилин розмови поспішали втекти під будь-яким приводом.»
Щось не віриться в таке. Не для того вони підходять, щоб втікати. А незнання чогось це теж не привід для втікання. Про історію церкви можна причитати в різних публікаціях, які видає товариство, а якщо і не знали, то в тому нічого страшного немає. Зате вони знають про Добру новину, яка записана в Біблії, а це набагато важливіше для людей. Свідки не чіпляються, вони виконують доручення від Бога. Казав Ісус, що якщо вони замовкнуть, то каміння говоритиме.
І на останок про навчання від ПЦ. Може би я і вчився , якби мене хтось заохотив до цього. Але ніхто не підійшов, не прийшов додому і не запропонував це зробити. Ніхто від них не приніс якоїсь книжки. До речі ще і досі ніхто не приходить, крім тих випадків, коли збирають гроші під час свят. Скільки ще чекати? А до інших людей хто підходить? Так людина і помирає, не отримавши біблійних знань і без надії.
Про «православну» Біблію я вже чув. Так само і про Марію, щиру українку і про Ісуса, галичанина.
Alex1
Зелений паросток

Повідомлення Віктор Чмель » 09 червня 2010, 17:10

Дякую за відповідь, бачу зав'язався діалог - це добре.
Інша точка зору - обов'язкова для вивчення, інакше правди ви не дізнаєтеся, це проста методологія встановлення істини.
Про те є вчить і Біблія "Хіба судить Закон наш людину, як перше її не вислухає і не дізнається, що вона робить?" (Ів 7:51).
Так вивчати Біблію важливіше, але розмови з людиною не замінить. Це просто 2 окремі справи з різним пріоритетом.

Пояснення щодо мого друга і товариства яке його оточувало. Це все були однокурсники, християни (більшість протестантів, декілька православних), тобто ні про які "пили, гуляли, курили" мова не може йти, бо серед тих людей лише одиниці вживають вино, а більшість взагалі відмовилася від алкоголю на все життя, в тому числі і я. Тому варіант, що ми були такі пагані, а він такий хороший - не проходить. Просто це все були люди, які свідом прийшли до віри і наївні фрази які проходили з перехожими на вулиці в нашому колі не проходили, потрібні були знання, аргументи в дискусіях. До того ж якщо людина дозволяє собі проповідь серед християн на святкуванні, де люди зібралися відпочити і поспілкуватися, це означає, що вона не має такту, не визнає їх віри, тобто вважає їх невіруючими і хоче їх навернути до своєї віри. Нормальна людина так робити не буде. Сектант - буде робити саме так.

Чому я цю тему назвав "улюбленою", ну тому, що в нормальній церкві не має улюблених тем, а сектах дуже часто обирають декілька тверджень і на них будують своє вчення. У адвентистів - це шанування суботи, у вас - це заборона переливання крові, святкувати дні народження, не визнання Христа Богом, назвиння себе саме свідками і ніяк інакше - це так, що сходу згадав.

Стосовно православності Біблії. Її канон Нового Завіту (перелік книг що в нього входить) було прийнято православною церковю на Антіохійському соборі в 341 році. Тобто канон Біблії уклала Церква. Що це значить на практиці: аналіз декількох сотен, а то і тисяч апокрифів і вибір з них того, що узгоджувалося з живим досвідом віри конкретних живих людей - членів собору. Тобто Церква в даному випадку мала пріоритет над майбутньою Біблією. Яка церква? Свідків Єгови? Ні, її тоді ще не було. Якщо не їх церква, то яке право вони мають її тлумачити і пояснювати? Звідки вони знають як тлумачити те чи інше суперечливе місце, якщо воно самою Біблією не тлумачиться, а свій досвід і розум, як ви правильно зауважили є гріховними і до них довіри мало? У православної церкви є такі засоби встановлення істини.
Про Ісуса галичанини пишуть люди язичницької віри, зокрема Каганець і Ко, які націю ставлять вище віри. До православ'я вони ніякого відношення не мають.

Про чепляння свідків - так вибачте, мабуть вам це образливо чути. Просто коли людини відповідаєш, що ти православний, а тобі продовжують проповідувати далі, то виникають питання в адекватності. Чому ви мені не вірите? Просто мабуть ви на проповідь посилаєте недосвідченних людей, які мають початковий запал неофітської віри, але мало досвіду і знань. Можлимо мені траплялися саме такі. Останній раз правда попалися виховані дівчата, вони почувши, що я православний, сказали, добре, що я віруюча людина і пішли. На Івано-Франківському вокзалі де я час від часу перед походами чекав друзів - підходили переважно бабусі. У них тактика інша: їм складно було розмовляти на якусь добре мені відому тему, і вони вишукували питання в якому ми розходимося і коли його знайшли (я сказав, що вбивство людини на війні - гріх, але виправданий спасінням ближніх), то з гордістю сказали, що я не правий, і якщо я так вважаю, то їм зі мною більше немає про що розмоляти, і уходили. Описувати можу ще довго, але повірте, свідомо мені тут вас обманювати - немає сенсу.

Стосовно місії православної церкви - згоден з вами, що це ВЕЛИКИЙ недолік якій в церві зараз є.
Загальна практика така: "- ти знаєш де в твоєму місті православна церква, - знаю, - От коли у тебе з'явиться питання про віру, життя - приходть туди, там тобі все розкажуть. А далі як повезе, який трапиться священник, тощо." Практика пагана, на мою думку, проте даний форум якраз і покликаний в міру можливостей компенсувати цей недолік.

Ще раз дякую за діалог, радий, що він відбувається!
Помилуй мене, Боже, я ж бо слабий! /З таїнства Соборування/
Віктор Чмель
Адміністратор

Повідомлення: 1367
Ім'я: Віктор
Прізвище: Чмель
Ім'я по-батькові: Васильович

Повідомлення Alex1 » 05 серпня 2010, 11:36

Вітаю вас,пане Віктор!
Згідний з вами, діалог потрібний для визначення, розуміння, прийняття рішення…Тому можемо поспілкуватись.
Почну з того, що поясню стосовно «декількох тверджень, на яких ми «будуємо своє вчення» і про «секти». Що таке секта? Це якась група, яка відокремилася від панівної релігії. Також це ті, хто наслідує свого лідера. Але Свідки не є відгалуженням якоїсь церкви, серед них є люди різного релігійного походження. І своїм провідником вони вважають не якусь людину, а Ісуса Христа. Секта-це слово зазвичай зневажливе, але і ранніх християн також вважали сектою (Дії 28:22).
Немає у Свідків улюблених тем, на яких вони будують свої вчення. Питання про кров – як воно може бути улюблене чи не улюблене? Це просто біблійне вчення, хочемо ми чи не хочемо, але воно є, і нікуди від того не подітися. Ніхто на цьому не будує вчень. Це закон Бога. Просто це питання, як і багато інших, багатьма не сприймаються, не розуміються, тому воно виглядає таким разючим.Наприклад, багатьом важко погодитись з тим, що не можна їсти кров.Вони кажуть – «це людську кров не можна, але можна з тварин». Але це просто реакція людини на небажання приймати правильний погляд. В Біблії недвозначно сказано про кров, Свідки самі нічого не придумали, тому людям треба читати Біблію і замислюватись над прочитаним. Так само і про Ісуса Христа, як ви пишете. Якщо я в Біблії читаю про те, що Ісус Христос - це Божий Син , що він сам звертається в молитві до Батька, чогось просить у Нього, говорить, що це Батько його послав, то як інакше зрозуміти? Я можу навести масу біблійних віршів на цю тему.
Те ж саме і з «називанням себе саме Свідками». Це біблійна назва. При вашому бажанні докладно поясню чому. Але суть в тому, що ці вчення не є щось окреме, але частиною біблійної правди. Одне доповнює друге.
Звичайно, якщо думати, що канон Біблії уклала Церква то можна думати і по-інакшому.Якщо я правильно вас зрозумів, то по-вашому, не Бог натхнув Біблію, а Церква? Ви пишете, що Церква мала пріоритет над Біблією? Ніколи такого не було. І Свідки не мають приоритету. Письменників Біблії натхнув на писання Бог. Це Його думки вони записували в біблійних книгах. І зараз для всіх людей є повна Біблія, однакова по змісту і для Свідків і для інших віросповідань. Ви думаєте, що якщо маєте пріоритет над Біблією, то і тільки ви маєте право тлумачити її? Але Бог дав Біблію для всіх людей, і для єврея, і для німця , японця,і т.д. То чи тільки православні мають право тлумачити і пояснювати її? Знаєте, є багато людей, які не належать до жодних релігій, вони, читаючи Біблію, доходять до правильних висновків стосовно різних вчень, тому що читають чорним по білому зрозумілі речі. Бувають і є звичайно тяжкі для розуміння місця в Біблії, але повірте, що Свідки, не маючи на те підстав, або біблійних доказів, не будуть тлумачити ті місця по-своєму. Якщо те місце не тлумачиться, значить ніхто не буде придумувати щось своє.
Стосовно того, правильно щось тлумачиться чи ні, то тут потрібно тільки сісти і подивитися правді в очі. До Свідків багато людей дуже упереджені і тому через це не будуть від них щось сприймати. Але якщо відкинути те упередження, якщо не думати, що свідки – це секта, що вони не такі бо не приймають крові, або не святкують дні народження, якщо вдуматись і дослідити, чому вони так говорять, ось тоді можна визначити, правильно вони пояснюють певні місця з Біблії чи ні. Часто буває, що при розмові з людиною вона не згідна з якимсь біблійним вченням, про яке ми їй пояснюємо по Біблії. Проте пояснити, чому вона не згідна і навести біблійні підстави для спростування нашого твердження, вона не може,тому що біблійних знань не має, але не має також і бажання цього робити.І хоча та людина не надала аргументів на захист своїх переконань, то все ж і далі безпідставно тримається свого. Я це до того, що потрібно чесно віднестись до біблійних повідомлень і не думати, що тільки моя правда. Я наприклад готовий поспілкуватися на будь – яку тему, і якщо дійсно побачу логічність то не буду закриватись або уникати чогось.
Вибачте, зараз мушу йти, продовжу пізніше.
Alex1
Зелений паросток

Повідомлення Alex1 » 06 серпня 2010, 09:08

Стосовно того, що до вас «чіпляються» Свідки, я не ображаюсь за цей вислів. Люди багато саме так і говорять. Для них це здається непотрібним, не вартим уваги, особливо коли почують від когось що Свідки такі –то і такі погані або зомбовані або ще щось подібне. Те, що ви православний, нічого не говорить їм. Вірніше говорить про те, що ви людина релігійна, як і будь – хто з іншої релігії. Ось ви, пане Віктор, говорячи про те, що є православним, наводячи свої доводи, показуєте тим, що ви не сумніваєтеся в правдивості своєї віри. Але почуття або переконання в правдивості своєї релігії притаманне мабуть і в інших вірах, інакше чому люди тоді там перебувають? І взагалі добре, якщо людина релігійна, тому що вона все ж таки щось робить для того, щоб якось служити Богу. А якщо людина дійсно ревна і щира в своїй вірі, то вона може знайти істину, як наприклад, апостол Павло: він спочатку переслідував християн, і робив це з великим завзяттям, думаючи, що чинить правильно, але коли дізнався правду, то так само ревно став служити Богу разом з тими, кого переслідував. Тому Свідки підходять до всіх людей, неважливо, якого хто віросповідання або взагалі ніякого. Серед такої кількості різних конфесій існує разюча відмінність в поглядах віри. Але Бог вимагає одного, правдивого поклоніння. Приємно, що ті дівчата які вам подякували за те, що ви віруюча людина, вам не завдали прикрості. Але коли хтось відповідає Свідкам, наприклад, як і ви, що є православним, то мабуть міг би пояснити їм, чому саме так. Ви самі говорите, що потрібний діалог. Без діалогу нічого не виясниш.Тому не потрібно ставити під сумнів адекватність тих, хто з вами бажає розмовляти після того, як вони взнали вашу релігійну приналежність. Якщо ви не бажаєте з ними спілкуватись, то можете їм просто так і сказати, і скорше всього, вони від вас відійдуть.
Якщо говорити про те, що на проповідь ходять недосвідчені і без знань, то для того щоб проповідувати, головне мати любов до Бога і до людей. Бог нам говорить це робити, а людям потрібно почути слова з Його Слова, Біблії. Це є християнський обов'язок. Якщо Свідок не має ще глибоких знань з Біблії, але він вже може говорити про те, що його самого привабило в Біблії. Наприклад, про майбутнє життя, про воскресіння, про те, яким є Бог, хто такий Сатана і т. д. Тому вони йдуть і намагаються людям це розказати. Є люди, які не бажають з ними розмовляти, причини я вже пояснював, але є люди, які щиро вдячні за такі розмови, які радіють з того, що дізнаються з Біблії. Євангелія -це Добра Новина. Людям потрібно знати, що Бог збирається зробити для людей в майбутньому і про Його вимоги.
Бувають звичайно і прикрі випадки, коли Свідки не виявляють такту в розмові з людьми, і людей це дратує. Так не має бути. Ми завжди вчимось щоб виявляти любов, тактовність, розуміння до всіх людей, але не завжди мабуть це декому вдається. Перед тим, як стати Свідком, багато вели свій спосіб життя, не виявляли християнських рис, а тепер вчаться жити по-новому. А це вимагає часу. Так само і ті бабусі, про яких ви згадуєте, ви самі знаєте, які люди в старшому віці, що їм тяжко навчатися.Їм дійсно складно буває говорити на певні теми, особливо якщо вони недавно стали Свідками. Але вони роблять що можуть, і роблять це з добрих спонук. Вони дізнались правду з Біблії і хочуть передати її іншим. А про те, що вони вишукували теми, в чому ви з ними розходитеся, то мабуть вам так здалось. Ми навпаки, шукаємо теми такі, які би об'єднували, тому що тільки тоді відбувається хороше спілкування. Знову ж бувають різні випадки, коли наші брати і сестри ведуть себе не так як подобає, можуть також голосно сперечатись з людьми, зневажливо розмовляти, але повірте, що ми всі вчимось і намагаємося викорінювати у себе такі погані риси і звички. Тим більше, ви бачите реакцію більшості людей на Свідків, і через це деколи їм складно буває зберігати розважність, хоча це їх і не виправдовує.
Продовжу пізніше.
Alex1
Зелений паросток

Повернутись в Апологетика

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей

Тут спілкуються українською