Отець-бізнесмен?

Тут можна БЕЗ реєстрації задавати конкретні запитання, на які хочете отримати відповідь саме від священика

Модератори: ієрей Володимир, Theodotos

Повідомлення Тим » 27 травня 2008, 12:00

1a2b3c4d написав:від скорбот людина нікуди не втече,священник вона,чи мирянин- бо скорботами і труднощами ми спасаємось.

Ага, особенно если эти трудности искуственные. С которыми при этом еще и героически боряться. Что может быть абсурднее, лишение гражданина Украины социальных гарантий? Т.е. священики - люди второго сорта. При этом отвлекаясь на преимущественное требоисполнительство священник занимаеться духовным здоровьем людей, проповедью - постольку поскольку, сколько на это остаеться времени после требоисполнительства. Мне бы очень хотелось, чтобы государство отказалось не от практики отделения Церкви от государства, но от пагубной практики лишения части граждан Украины социальных гарантий. Гражданин Украины имеет право быть служителем культа.
Имея гарантированое социальное обеспечение священник сможет выделить принципиально больше времени на духовное служение, информационную работу с людьми. Здравый же смысл граждан Украины как христиан - есть одним из важнейших составляющих национальной безопасности, упреждая моральное и духовное разложение общества.
У служителей культуры социальные гарантии есть, у служителей же культа - нет. Очень логично. :D
Государству необходимо предложить возможность, независимо от конфессии, стать на государственное финансовое обеспечение каждого отдельного служителя культа, гражданина Украины, будь то раввин, священник, мулла, ксендз или пастор. (Солнце светит всем, но каждый имеет право от него скрываться). Это предложение государства может расматриваться каждой конкретной конфессией отдельно и каждым священником отдельно. Никто никого не заставит насильно получать зарплату от государства. Только по личному желанию с разрешения конфессии. Очень бы хотелось. Иначе, фактор времени, вынужденно подменяеться основная функциональная задача священника - вероучительная, на требоисполнительскую. Священник сейчас преимущественно выживает, вместо того, чтобы жить полнокровной вероучительной жизнью. Это не нормально, государство всегда финансово поддерживало священиков. Т.к. монархи понимали именно духовную, молитвенную составляющую как необходимый и основной элемент обеспечения существования страны, общества, государства. Политика при этом имеет значение третьестепенное, хотя в отношениях государства и священников именно она замечаеться прежде всего. Финансовое полноценное обеспечение государством священников - это нормально.
Тим
Твердий Горішок

Повідомлення: 684

Повідомлення 1a2b3c4d » 27 травня 2008, 13:49

І світло в темряві сяє, і темрява не огорнула його.

Ви праві.Так не має бути.Але є речі які існують незалено від наших прагнень.Священники в нашій державі поділяють долю свого народу,тобто баго з них терплять фінансову кризу.Проте,парадокс,саме цим вони стають блище до людей, до іхніх бід та трудностей- в цому хрест священичого служіня- і повірте багато хто несе його достойно та без ропоту, навіть якщо і доводиться дома,наприклад, шити чоботи.Простіть мене.
1a2b3c4d
Священнослужитель

Повідомлення: 48

Повідомлення Pinguin » 27 травня 2008, 18:41

Я думала, що це все жарт, але бачу, прийдеться провести економічний лікбез.

Соціальні гарантії випливають з економічних відносин між громадянином і державою. Пенсійні виплати громадянин України отримує на основі відрахувань частини коштів з заробітної плати в Пенсійний Фонд України протягом робочого стажу.
Відповідно, якщо таких виплат протягом робочого стажу не було, то пенсія нараховується за віком (звичайно, мінімальна). Громадяни України мають право відкрити індивідуальний пенсійний рахунок, на який будуть особисто перераховувати кошти, на основі яких в майбутньому їм і будуть виплачувати пенсію.
Так що священики можуть з успіхом цим правом скористаися, і тут вони не гірші за всіх інших, хто отримує з/п в конвертах.

В Україні ні медикам ні вчителям нормального фін.забезпечення нема (а вони працюють в державних організаціях!). То безглуздо розводити демагогію, що треба ще священикам зарплату платити. В такому разі треба платити і протестантським пасторам - адже держава не може вводити дискримінацію за релігійною ознакою.
Катруся 8.12.2007
Костик 30.05.2009
Pinguin
Твердий Горішок

Повідомлення: 2259
Ім'я: Ірина
Прізвище: Мартинюк
Ім'я по-батькові: Станіславівна

Повідомлення Тим » 29 травня 2008, 22:39

Pinguin написав:демагогію, що треба ще священикам зарплату платити.

Державне забезпечення священника - громадянина України 1) нормально, 2) вивільнить його час на проповідь замість переважного требовиконання заради виживання, 3) держава Церквою стоїть.
Pinguin написав:треба платити і протестантським пасторам - адже держава не може вводити дискримінацію за релігійною ознакою.
Вірно, Церква відділена від держави (цікаво, що не навпаки), але не громадяни України. Громадяни вільні у виборі життєвого шляху, і якщо він служитель церковного культу це ніяк не відділяє його від держави. І равві і священник і мулла і ксендз і пастор - рівні перед законом. І кожен з них громадянин України. "Сонце світить всім". І держава має гарантувати оптимально забезпечення всім. І кожен має право відмовитися. Це ви кажете розумно.
Тим
Твердий Горішок

Повідомлення Ігор » 29 травня 2008, 23:35

Державне забезпечення священника - громадянина України

Бізнесмени також громадяни України, але держава ж їм не надає державне забезпечення. Те ж саме стосується і священиків. Вони працюють не по найму. Щоб держава їм платина забезпечення, потрібно щоб держава їх і наймала, а поскільки Церква від держави відділена, то держава немає права наймати священиків.
Держава не може навіть визнати теологічну освіту, а ви хочете щоб вона гроші платила священикам....
"У тебе немає душі. Ти душа. У тебе є тіло." - Клайв Люіс
"You don't have a soul. You are a soul. You have a body." - C.S. Lewis
Ігор
Модератор

Повідомлення: 1247
Ім'я: Ігор

Повідомлення Тим » 30 травня 2008, 00:38

Це має бути. Це має бути як обов"язок держави перед Церквою. Ще раз держава Церквою стоїть. не було би УПЦ КП, не було би і держави (і не навпаки). Тільки тому що держава, народ, країна (держави, народи, країни) зобов"язані своїм існуванням Церкві, за те і варто священників, клір утримувати. Так мАє бути. Якщо такого немає, то це невдячний народ і держава.
Тим
Твердий Горішок

Повідомлення Ігор » 30 травня 2008, 03:25

не було би УПЦ КП, не було би і держави

Може не треба так однозначно стверджувати? Звідки вам відомо?
Здається в 1991-ому УПЦ КП як такої ще не було, а незалежна держава Україна вже була. Для Бога немає національної Церкви, для Нього є лишень одна Церква! А в Україні є не лишень одна УПЦ КП, і більшість населення України не є прихожанами УПЦ КП. Так що не варто перебільшувати!
Ігор
Модератор

Повідомлення Pinguin » 30 травня 2008, 08:18

Тим, ну як у вас язик взагалі бовтається без перерви, не боючись, що за кожне ваше слово вам же і прйдеться нести відповідальність.
Ви вже тут стільки несінитниць наговорили, що я за вас серйозно переживаю.
Коли вас спіймаєш на невігластві і вже не можна нікуди увильнути, то ви виправдовуєтеся тим, що не знали точно, чи переплутали "грішне з праведним", чи хтось з "освічених священиків" вас ввів в оману. Але на майбутнє ви навіть не робите ніяких висновків і починаєте знову вести надрозумні розмови в темах, в яких ні бельмеса не розумієте.
По темі вам нічого не можна навіть пояснити, бо ви елементарної уяви ні про право, ні про економіку, ні про соціологію, ні про богослів"я не маєте. Ви, я бачу, притримуєтеся такої самої думки, як Ленін - що державою (і Церквою також) може керувати будь-яка кухарка. До чого ретельно і приступили.
Ви нагадуєте Шарікова з "Собачого серця", який в своєму невігластві інтелигентним освіченим людям починає пропонувати реформи "космічного масштабу і космічної ж дурості."
Катруся 8.12.2007
Костик 30.05.2009
Pinguin
Твердий Горішок

Повідомлення hamlet856 » 30 травня 2008, 16:18

Есть поговорка в среде священников: "За всю историю Православия ещё не один священник не умер от голода". А у Нечуя Левицького в батюшках прочитал: "Пiп -золотий снiп".
hamlet856
Тугий бутончик

Повідомлення: 77

Повідомлення hamlet856 » 30 травня 2008, 16:23

Вообще в канонах есть момент запрещающий клиру заниматься чем то кроме служения, но как сказал Болотов:Что полезно Церкви то и канонично". Многодетным семьям священников порой очень тяжело прокормить себя и поэтому иногда отцы подрабатываю. На западе почти всё православное священство имеет мирскую профессию. Знал даже одного священника-дальнобойщика.
Но если например священник откроет ларёк или супермаркет, то эта работа его затянет так как там нужен хозяин, а как известно не можете служить двум хозяевам Богу и маммоне. Поэтому иногда отцы бросают священство и идут в бизнес.
Вывод: считаю подработку допустимой, а ведение бизнеса - нет
hamlet856
Тугий бутончик

Повідомлення: 77

Повідомлення Pinguin » 30 травня 2008, 18:48

А у Нечуя Левицького в батюшках прочитал: "Пiп -золотий снiп".

Ну, в його часи так і було.
Катруся 8.12.2007
Костик 30.05.2009
Pinguin
Твердий Горішок

Повідомлення Тим » 30 травня 2008, 20:49

Pinguin написав:Тим, ну як у вас язик взагалі бовтається без перерви
:?: :!: Обережно в словах. Я Вас не принижував.
Pinguin написав: чи хтось з "освічених священиків" вас ввів в оману.

Ви щось переплутали, :D я такого не казав.
Тим
Твердий Горішок

Повідомлення Pinguin » 30 травня 2008, 20:55

Ви писали, що вам декілька освічених священиків казали, що свт.Пантеліїмон не був хрещений. А це не відповідає дійсності. Виходить, що вони ввели вас в оману. Хіба не так?

Обережно в словах. Я Вас не принижував.

Вибачте, я не хотіла вас саме принижувати. Я хотііла константувати факт тими словами, які чітко відображають його суть, і показати вам, як ви негарно чините.
Катруся 8.12.2007
Костик 30.05.2009
Pinguin
Твердий Горішок

Повідомлення Тим » 30 травня 2008, 22:19

Pinguin написав:ви виправдовуєтеся тим .... хтось з "освічених священиків" вас ввів в оману.

Я такого не казав. Ви пересмикуєте мої слова.
Тим
Твердий Горішок

Re: Отець-бізнесмен?

Повідомлення отець Роман Атаман » 22 лютого 2010, 01:46

Мені здається, що це речі не сумісні - Церква і бізнес. Тим більше якщо це намагається втілитит в життя священик, що присягає всіма силами служити Богу, Церкві і людям. Інша справа, що не завжди вистачає на гідне прожиття, однак тут завжди приходить на допомогу віра - якщо нема грошей, значить і віри нема... "Чи не за два шага продається пара горобців?... - далі гадаю ви знаєте...
Від себе ще додам, що час від часу і в мене є спокуса спробувати зайнятися чимось що принесло б додатковий фінансовий дохід до нашого сімейного бюджету..
Але розумію найважливіше: НЕМОЖЛИВО служити двом панам одночасно. Тобто перефразовуючи, або ти священик, або бізнесмен..
Знаю одного священика котрий донедавна був і свяшеником і працював на фірмі логістом. Я ніколи не міг його зрозуміти - як він себе поже так роздирати? Мабуть тут багато все ж таки залежить від внутрішнього настановлення самого себе по відношенню до цієї справи, однак все таки - головне - чи це допоможе (або не стане на заваді) спасінню себе та інших? Зараз той священик нарешті звільнився, повноцінно працює як священик, і то час уна все не завжди йому вистачає...
То як він міг ці дві речі в собі поєднювати? Для мене це досі загадка.. Тому і не намагаюся експерементувати. Прошу в Бога не грошей, а віри в те, що можу прожити на те що маю.
БО людський шлунок як яма на дорозі - чим більше по ній іздять авто, тим більшо. вона стає... Так і людська ненаситність, в тому числі і грішми.
отець Роман Атаман
Зелений паросток

Повідомлення: 3
Ім'я: Роман
Прізвище: Атаман
Ім'я по-батькові: Ярославович

Повідомлення speedwayyy » 23 червня 2010, 21:16

мені,здається,якщо священик буде мати пару соток землі обробляти її,мати якесь хазяйство(кролі,свині,коні,кури,корова,наприклад) і служитеме в церкві,то в цьому не буде нічого поганого.
Чи моя думка є помилковою?
speedwayyy
Зелений паросток

Повідомлення: 10
Ім'я: Андрій
Ім'я по-батькові: Васильович

Повідомлення Ігор » 24 червня 2010, 08:06

speedwayyy написав:мені,здається,якщо священик буде мати пару соток землі обробляти її,мати якесь хазяйство(кролі,свині,коні,кури,корова,наприклад) і служитеме в церкві,то в цьому не буде нічого поганого.

"Пару соток" - це 2 сотки :). Дві сотки годяться на маленьку грядочку, для помідор з огірками :). А щоб утримувати господарство з "кролів, свиней, коней, курей, корови", треба багато землі і треба весь свій час на це витрачати, без передишки! Тоді на служіння часу не буде!
Інша справа якщо обробляти десь 10-20 соток (не більше) і утримувати кролів і домашню птицю. Для цього дуже багато часу не потрібно і нічого поганого в цьому немає, навпаки навіть корисно!
Ігор
Модератор

Повідомлення Віктор Чмель » 24 червня 2010, 20:47

отець Роман Атаман написав:Мені здається, що це речі не сумісні - Церква і бізнес.

Отче Романе, щіро дякую за учать в нашому форумі, проші і надалі по можливості давати відповіді, які ніхто крім отців дати не може.

Стосовно теми, то у мене є знайомі священики, які працюють і їх на це благословив епископ, у зв'язку зі скрутним мат. становищем.
Це не бізнес, бо бізнес - це своя справа, вони наймані працівники: один лікар, інший реставратор (працює зараз в Софії Київській), також знаю, що прот. Юрій Мицик викладає в Могилянці. Тобто бізнес - це одне, а праця споріднена зі священичою - це інше.
Помилуй мене, Боже, я ж бо слабий! /З таїнства Соборування/
Віктор Чмель
Адміністратор

Повідомлення: 1367
Ім'я: Віктор
Прізвище: Чмель

Повідомлення speedwayyy » 25 червня 2010, 00:24

Ігор написав:
speedwayyy написав:мені,здається,якщо священик буде мати пару соток землі обробляти її,мати якесь хазяйство(кролі,свині,коні,кури,корова,наприклад) і служитеме в церкві,то в цьому не буде нічого поганого.

"Пару соток" - це 2 сотки :). Дві сотки годяться на маленьку грядочку, для помідор з огірками :). А щоб утримувати господарство з "кролів, свиней, коней, курей, корови", треба багато землі і треба весь свій час на це витрачати, без передишки! Тоді на служіння часу не буде!
Інша справа якщо обробляти десь 10-20 соток (не більше) і утримувати кролів і домашню птицю. Для цього дуже багато часу не потрібно і нічого поганого в цьому немає, навпаки навіть корисно!

Але,священики,які мають парафії в селі,мають і 2 і 3 гектари і вони в повній мірі задовільняють потреби прихожан!
speedwayyy
Зелений паросток

Повідомлення: 10
Ім'я: Андрій

Повідомлення Ігор » 25 червня 2010, 16:11

speedwayyy написав:Але,священики,які мають парафії в селі,мають і 2 і 3 гектари і вони в повній мірі задовільняють потреби прихожан!

Ти в цьому певен? Якщо під "в повній мірі" мати на увазі недільну та святкову службу, а також похорони і хрестини, то тоді можливо що ти і правий...
Ігор
Модератор

Поперед.Далі

Повернутись в Запитання священику

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Yahoo [Bot] і 0 гостей

Тут спілкуються українською