Жертвоприношення Іллі як прообраз

про спірні та незрозумілі догматичні та історичні нюанси

Модератори: ієрей Володимир, Богдан

Жертвоприношення Іллі як прообраз

Повідомлення Олександр Жабенко » 18 жовтня 2007, 19:03

Жертва пророка Ілі на горі прообраз Христа; 12 каменів, з яких був складений жертівник по числу 12 колін Ізраїлевих – 12 Апостолів, через яких Господь поширив пізнання істини по всій землі; жертву спалює вогонь з неба – означає, що так чинить Господь, що жертва Христова – жертва Господня; Істинним Богом є Той, хто відповів вогнем – отже, Христос є Істинний Бог, отже Істинна Боголюдина. Жертву полито водою тричі – означає Хрещення Господнє в Йордані від Іллі-Іоанна Хрестителя і наше хрещення в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа; що вогонь пожер усю воду і жертву, але спершу воду – означає, що Пресвята Трійця є Бог, а також і те, що до того, як ми приступаємо до Євхаристійної Жертви, ми маємо бути охрещені водою і Духом (“Я хрещу вас водою, але за мною йде Той, ремінця, з ноги якого я недостойний розв’язати. Він хреститиме вас Духом і вогнем”). Вечірня жертва – означає Таємну Вечерю. Принесення жертви – це і Воскресіння Христове. Сходження вогню на жертву – це і прообраз Помазання Духом Святим Христа, і сходження Духу Святого на воду при її освяченні, і Зішестя Святого Духа на Апостолів. Полиття водою жертви, що ніби утруднює завдання вогняної жертви – означає, що спершу, ніж ми можемо цілком поєднатися з Духом Святим, нам слід загасити Його благодаттю, “росою зцілень” наші гріховні нахили, що наче рукотворний вогонь, якого не поклали на жертву, не наближають нас до Бога, а лише тоді в нас може вселитися Бог, що є “вогонь пожираючий”, це ж вказує і на те, що Христос спочатку зціляв людей і просвітив учнів своїм вченням, перше, ніж прийняв Хрест. Те, що були винищені неправдиві пророки після жертви – образ Воскресіння Христового, коли біси гинули перед Його лицем. Навернення Ізраїлю – це спасіння всіх вірних і тих, що розкаялися. Молитва Іллі про дощ – це довгочекання Приходу Господа на хмарах судити всіх, семиразове ходіння хлопця – “три міри борошна, до яких подібне Царство Небесне, що не настане, поки все не вкисне. Хмара з моря, а не зі сходу, вказує, що перше, ніж прийде Христос на хмарах, буде Антихрист, що “виходить з моря”. Ілля, що побіг при дощі перед царем, вказує і на прихід святих з Господом і Царем, і на воскресіння усіх, і на “Іллю, що прийде приготувати все перед Господом”.
Саме тому на Фавор з’явився саме Ілля для розмови з Господом про кінець, що має звершити Він в Єрусалимі, і саме в цьому велич пророка Іллі. Є також інші прообрази у цій жертві, тому у ній фактично можна побачити увесь Символ віри.
Востаннє редагувалось Олександр Жабенко в 07 вересня 2009, 13:38, всього редагувалось 1 раз.
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Господи, помилуй і благослови!

Пом'яни мене, Господи, коли прийдеш у Царстві Твоєму!
Олександр Жабенко
Тугий бутончик

Повідомлення: 50
Ім'я: Олександр
Прізвище: Жабенко
Ім'я по-батькові: Сергійович

Повідомлення Олександр Жабенко » 20 жовтня 2007, 15:41

Хочу наголосити, що це не є закликом до повторення дій пророка Іллі. Чому? Бо тепер немає потреби в прообразах: "Дух Святий звістить вам явно (усяку правду)". Але все ж, як ми згадуємо старозавітню Пасху, пов'язану з винищенням первородних як прообраз Пасхи Новозавітньої, так і тут ми бачимо прообраз.

Олександр Жабенко
Тугий бутончик

Повідомлення Віктор Чмель » 20 жовтня 2007, 16:05

Вітаю вас, Олександре, на нашому форумі!

А можна пояснити яка мета цього допису?
Сам задав питання - сам собі відповів?

Мета форуму - спілкування, а не розміщування своїх матеріалів. Наскільки, я зрозумів, у вас є свій сайт. Якщо є бажання обговорити свої богословські погляди, то треба розмістити свої публікації на своєму сайті, а тут розмістити на них посилання, і запрошення до дискусії.
Помилуй мене, Боже, я ж бо слабий! /З таїнства Соборування/
Віктор Чмель
Адміністратор

Повідомлення: 1367
Ім'я: Віктор
Прізвище: Чмель
Ім'я по-батькові: Васильович

Re: Жертвоприношення Іллі як прообраз

Повідомлення Олександр Жабенко » 07 вересня 2009, 13:41

Ось виправив і відредагував повідомленя, щоб не було у ньому спокуси несторіанства.
Тепер такої немає.
Господи, будь милостивий до мене, грішного!
www.theology.at.ua
Олександр Жабенко
Тугий бутончик

Re: Жертвоприношення Іллі як прообраз

Повідомлення Олександр Жабенко » 09 березня 2010, 16:49

Жертвоприношении пророка Ильи как прообраз Пришествия Христа
Оновив пояснення. Тепер більш точно виправив помилки.

Олександр Жабенко
Тугий бутончик

Повернутись в Наука, історія, Біблія, передання

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей

Тут спілкуються українською