гілки зелені на Трійцю

Тут можна БЕЗ реєстрації задавати конкретні запитання, на які хочете отримати відповідь саме від священика

Модератори: ієрей Володимир, Theodotos

гілки зелені на Трійцю

Повідомлення р. б. наталія » 27 травня 2010, 11:35

:?: Слава Ісусу Христу! Мене цікавить чому на свято Святої Трійці усі прикрашають свої храми, оселі зеленимвіттям????????????
р. б. наталія

Re: гілки зелені на Трійцю

Повідомлення Віктор Чмель » 31 травня 2010, 13:21

Я знаю таке пояснення: свято Трійці - це спогад про сходження Святого Духа у вигляді вогнений язиків на апостолів.
В іконописній традиції зелений - це колір Святого Духа, напр. на відомій іконі "Трійця" Рубльова саме янгол в зелених одежах і є образ Святого Духа.
А що на весні зелене? Правильно трави, гілки дерев, от їх і несуть.

Правда виникає інше питання: а чому в іконописній традиції Святий Дух пов'язаний з зеленим кольором? Я не знаю.
Цікаво, яка традиція святкування цього дня в інших православних церквах: Греції, Польщі, тощо. Хто знає - напишіть, будь-ласка.
Помилуй мене, Боже, я ж бо слабий! /З таїнства Соборування/
Віктор Чмель
Адміністратор

Повідомлення: 1367
Ім'я: Віктор
Прізвище: Чмель
Ім'я по-батькові: Васильович

Повідомлення Протестант » 31 травня 2010, 20:06

р. б. наталія написав::?: Слава Ісусу Христу! Мене цікавить чому на свято Святої Трійці усі прикрашають свої храми, оселі зеленимвіттям????????????

Читав пояснення, це погодить від язичества. Не пам’ятаю точно, але щось пов’язано із полями, урожаєм.
Ці були шляхетніші за солунян, і слова прийняли з повним запалом,
і Писання досліджували день-у-день, чи так воно є.
Протестант
Зелений паросток

Повідомлення: 14

Повідомлення Natalia » 01 червня 2010, 13:52

На це свято прийнято прикрашати храм і свої оселі гілками з дерев та квітами, на знак того, що у ті часи, коли був даний Божий Закон, вся природа красувалася в зелені. Звідси ще одна назва П’ятидесятниці – Зелені Свята. Адже квіти й зелень дерев є ознакою життя і тому стали вони символом життєдайного Святого Духа. Як природа навесні оновляється зеленню і квітами, так і свята Церква та її діти-християни оновляються силою Духа Святого.
http://www.cerkva.info/ :oops:
Natalia
Зелений паросток

Повідомлення: 4
Ім'я: Наталя
Прізвище: Щепківська

Повідомлення Віктор Чмель » 09 червня 2010, 18:04

Natalia написав:На це свято прийнято прикрашати храм і свої оселі гілками з дерев та квітами, на знак того, що у ті часи, коли був даний Божий Закон, вся природа красувалася в зелені. Звідси ще одна назва П’ятидесятниці – Зелені Свята. Адже квіти й зелень дерев є ознакою життя і тому стали вони символом життєдайного Святого Духа. Як природа навесні оновляється зеленню і квітами, так і свята Церква та її діти-християни оновляються силою Духа Святого.
http://www.cerkva.info/ :oops:

Дуже поєтичне пояснення! Дякую!
Помилуй мене, Боже, я ж бо слабий! /З таїнства Соборування/
Віктор Чмель
Адміністратор

Повідомлення: 1367
Ім'я: Віктор
Прізвище: Чмель
Ім'я по-батькові: Васильович

Повідомлення православний_ » 23 червня 2010, 00:33

Дивно, спочатку придумали традицію, а потім вже шукають їй пояснення. :?:
православний_

Повідомлення Pinguin » 10 липня 2010, 18:09

Ну, не будьте вже такими саркастичними :)

Православ"я і народні традиції багато в чому нереплітаються, але ніколи не були тотожніми. Православ"я - це спосіб житяя, система сприйняття себе, оточуючих і Бога. А народні традиції, це так скажімо, обгортка, яка милує око. Нічого страшного в тому нема, коли народну традицію невідомого походження наповнюють християнським змістом.

Єдине, що хочу відмітити. що, напревеликий жаль, дуже часто навколоправославні традиції люди самі наповнюють язичницьким змістом. І в тому аж ніяк не Церква винна, і аж ніяк не самі традиції....
Катруся 8.12.2007
Костик 30.05.2009
Pinguin
Твердий Горішок

Повідомлення: 2259
Ім'я: Ірина
Прізвище: Мартинюк
Ім'я по-батькові: Станіславівна

Повернутись в Запитання священику

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей

Тут спілкуються українською